Overslaan en naar de inhoud gaan

Fort Blauwkapel

Aan de rand van Noorderpark Ruigenhoek, aan de andere kant van de ring Utrecht, ligt Fort Blauwkapel. Aangelegd rond een eeuwenoud dorpje ligt hier één van de grootste forten van de Hollandse Waterlinies. 

Een straat met moderne huizen die uitkomt op een oud, bakstenen fort.

Fort Blauwkapel vandaag de dag

Het westelijk deel van Fort Blauwkapel is geopend als recreatieterrein. Maak een wandeling over de wallen van het fort of ontspan op de steiger met uitzicht over de fortgracht. Ook vind je op het fortterrein een klein bedrijventerrein, een natuurgebied en een scoutinggroep die het bomvrije wachthuis beheert.

Een oude, bakstenen kerktoren van onderaf gefotografeerd.

Fort Blauwkapel vroeger

Fort Blauwkapel is onderdeel van UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Op het fort vind je het dorpje Blauwkapel met een vijftiende-eeuws kerkje. Rondom het gehucht werd in 1820 een gracht met wallen gemaakt. Zo werd Blauwkapel een vesting. Het dorp heeft een vierkante vorm met op elke hoek een uitbouw. Rond 1850 kwam er een reduit met een bomvrij wachthuis op het fort. Dit was het laatste toevluchtsoord wanneer de rest van het fort al veroverd was. Het terrein is een beschermd stadsgezicht waar nog een fortwachterswoning staat en een houten loods die destijds werd verbouwd tot logementslokaal voor de soldaten. 

Rondleidingen op Fort Blauwkapel

Gilde Utrecht verzorgt rondleidingen op Fort Blauwkapel. Ga op pad met een gids en leer alles over het fort in dit bijzondere dorpje, de kerk en de historie van het fort. 

BEREIKBAARHEID

Vanuit Noorderpark Ruigenhoek, ter hoogte van het Gagelbos, het Skatepark en Bij de Ruigenhoek Visvijvers, wandel je in ongeveer twintig minuten naar Fort Blauwkapel. Ga in zuidoostelijke richting naar Groenekan en de Gageldijk, wandel bij Zwembad Blauwkapel onder de ring Utrecht door en betreed via de Bastionweg het fort.

CONTACT

Fort Blauwkapel
Kapelweg 10
3566 MK  Utrecht

Logo Hollandse Waterlinies

Fort Blauwkapel

Aan de rand van Utrecht-Noord ligt een bijzonder natuur- en recreatiegebied: Noorderpark Ruigenhoek. Het is niet alleen een prachtig wandel- en fietsgebied, maar ook een plek waar je volop kunt spelen, sporten en genieten. Je vindt er natuur, bos en polderlandschap, afgewisseld met robuuste forten en fijne horeca. Noorderpark Ruigenhoek is onderdeel van het UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies. 

Vraag of opmerking? Neem contact op via noorderparkruigenhoek@provincie-utrecht.nl

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring.

Sitemap