Overslaan en naar de inhoud gaan

Fort Ruigenhoek

Een stukje geschiedenis op loopafstand 

Fort Ruigenhoek is onderdeel van UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies. Bezoek het fort en waan je even helemaal in het einde van de 19e eeuw toen soldaten ons land bij oorlogsdreiging beschermden tegen indringers. De loopgraven werden bemand, kanonnen werden in werking gebracht, bomen werden gekapt en huizen platgebrand voor een vrij schootsveld rondom het fort. Ook de sluizen werden open gezet, zodat het water tot kniehoogte kwam. Hierdoor werd het land moeilijk begaanbaar voor mensen, voertuigen en paarden en werd het geschut van de vijand op afstand gehouden.

Bezoek Fort Ruigenhoek van binnen

Nieuwsgierig geworden naar de rest van de geschiedenis? Staatsbosbeheer organiseert een aantal keer per jaar rondleidingen in en om het fort. Naast verhalen over de geschiedenis vertelt de gids ook over de bijzondere planten en dieren die hier voorkomen. Bijvoorbeeld de das en de ijsvogel. 

Bekijk de website van Staatsbosbeheer voor de eerstvolgende rondleiding.

Zwembad De Kikker en Festival Tweetakt

Wist je dat je van 1 mei tot 1 september kunt zwemmen in een deel van de fortgracht? Een seizoenkaart kopen is dan wel noodzakelijk, want het zwembad zit vanwege maximale capaciteit al snel vol. Ook is Fort Ruigenhoek jaarlijks onderdeel van Festival Tweetakt. Je kunt in het fort dan kunst, dans- en theatervoorstellingen bekijken.

De gids van Staatsbosbeheer vertelt een verhaal aan een groep ouders met kinderen
Ga mee met de gids van Staatsbosbeheer en leer over de geschiedenis van Fort Ruigenhoek

Kinderen rennen door een tunnel begroeid met planten en bomen
Loop door het nagemaakte loopgraaf

Kinderen springen uit een bunker
Bekijk de bunkers van binnen

 

BEREIKBAARHEID

Fort Ruigenhoek is goed bereikbaar met de fiets. Je kunt je fiets stallen op het fort. Je auto kun je parkeren op de parkeerplaats aan de Sint Antoniedijk ter hoogte van nummer 101. Van daar is het 5 minuten lopen naar het fort.

CONTACT

Fort Ruigenhoek
Ruigenhoeksedijk tegenover nr. 125 
3737 MR Groenekan
Boswachter Tineke Harlaar: Utrechtwest@staatsbosbeheer.nl

Logo van de Hollandse Waterlinies

Fort Ruigenhoek

Aan de rand van Utrecht-Noord ligt een bijzonder natuur- en recreatiegebied: Noorderpark Ruigenhoek. Het is niet alleen een prachtig wandel- en fietsgebied, maar ook een plek waar je volop kunt spelen, sporten en genieten. Je vindt er natuur, bos en polderlandschap, afgewisseld met robuuste forten en fijne horeca. Noorderpark Ruigenhoek is onderdeel van het UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies. 

Vraag of opmerking? Neem contact op via noorderparkruigenhoek@provincie-utrecht.nl

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring.

Sitemap