Overslaan en naar de inhoud gaan

Archeologische vondsten op Fort de Gagel

Archeologen van de gemeente Utrecht hebben de bodem van de bouwput op Fort de Gagel in oktober 2021 onderzocht met een metaaldetector. Dit leverde een aantal mooie vondsten op die meer vertellen over het verleden van het fort.

Fort de Gagel met begroeiing en gevallen bladeren

Onder de vondsten zijn aardewerkscherven, waarvan de oudste dateren uit de veertiende eeuw. Mogelijk zijn deze scherven op het fort terecht gekomen doordat de inhoud van beerputten als mest op de weilanden buiten Utrecht werd uitgereden.

Dit zou ook verklaren waarom veel van de gevonden metalen voorwerpen ouder zijn dan de bouw van het fort, aan het begin van de negentiende eeuw. Er werden onder meer munten, knoopjes, een vingerhoed, een lakenlood, een theelepel en fragmenten van bronzen kookpotten gevonden. Uit de tijd van het fort dateren negen loden kogelpunten, die zeer waarschijnlijk duiden op het houden van schietoefeningen.

 

Aan de rand van Utrecht-Noord ligt een bijzonder natuur- en recreatiegebied: Noorderpark Ruigenhoek. Het is niet alleen een prachtig wandel- en fietsgebied, maar ook een plek waar je volop kunt spelen, sporten en genieten. Je vindt er natuur, bos en polderlandschap, afgewisseld met robuuste forten en fijne horeca. Noorderpark Ruigenhoek is onderdeel van het UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies. 

Vraag of opmerking? Neem contact op via noorderparkruigenhoek@provincie-utrecht.nl

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring.

Sitemap