Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe Hollandse Waterlinie is UNESCO werelderfgoed

In de zomer van 2021 heeft het Werelderfgoedcomité de Nieuwe Hollandse Waterlinie de UNESCO werelderfgoedstatus gegund. Dit is de uitbreiding van het werelderfgoed van de Stelling van Amsterdam. Samen vormen ze nu de Hollandse Waterlinies.

Luchtfoto van Noorderpark Ruigenhoek, gezien vanaf Fort de Gagel

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer en bestaat uit zo’n vijftig forten en vijf vestingsteden: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem.

Noorderpark Ruigenhoek is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het landschap is goed terug te zien dat Noorderpark Ruigenhoek onderdeel uitmaakt van het nieuwe werelderfgoed. Je hebt natuurlijk Fort de Gagel en Fort Ruigenhoek, maar ook meer dan twintig kazematten die door het hele gebied verspreid liggen. Het landschap waarin de forten liggen is leeg en weids. Dit is zo omdat er een vrij schootsveld moest zijn vanaf de forten. Ook moest het gebied snel onder water gezet kunnen worden.

Meer informatie over de Nieuwe Hollandse Waterlinie vind je op www.nieuwehollandsewaterlinie.nl

Aan de rand van Utrecht-Noord ligt een bijzonder natuur- en recreatiegebied: Noorderpark Ruigenhoek. Het is niet alleen een prachtig wandel- en fietsgebied, maar ook een plek waar je volop kunt spelen, sporten en genieten. Je vindt er natuur, bos en polderlandschap, afgewisseld met robuuste forten en fijne horeca. Noorderpark Ruigenhoek is onderdeel van het UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies. 

Vraag of opmerking? Neem contact op via noorderparkruigenhoek@provincie-utrecht.nl

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring.

Sitemap