Overslaan en naar de inhoud gaan

Pas op de plaats voor fort Ruigenhoek

In 2020 is er achter de schermen hard gewerkt aan de plannen en voorbereidingen om fort Ruigenhoek een nieuwe toekomst te geven als klimaatfort. Met de verkregen subsidie van de provincie is een definitief bestek gemaakt voor het benodigde werk. Denk hierbij aan het geschikt maken van Wachtgebouw A als cursus- en ontvangstruimte, het aanleggen van verwarming, telecomnetwerk en aanpassingen in het toiletgebouw. Voor de bouwwerkzaamheden is vergunning aangevraagd.

Lekkages in het fort

Zo enthousiast als we met dit initiatief zijn gestart, zo zuur is het nu om te constateren dat het fort niet waterdicht is. Na de aanhoudende regenbuien zijn er op veel plekken lekkages ontstaan, die gerepareerd moeten worden. Een dergelijke klus is voor erfgoed als forten geen sinecure en brengt een aanzienlijk kostenplaatje met zich mee. Staatsbosbeheer bekijkt hoe hier zo snel als mogelijk een oplossing voor komt. De geplande aanbesteding is daarvoor aangehouden. Ook is er veel overleg geweest over hoe de organisatie van het Klimaatfort eruit moet zien om een duurzame exploitatie te kunnen garanderen. Staatsbosbeheer heeft hiervoor een stappenplan opgesteld dat echter meer tijd vraagt om te doorlopen.

Gesprekken voeren met potentiele (klimaat)partners die een cruciale rol spelen bij de invulling van het Klimaatfort zal in deze periode onverlet worden opgepakt. In het najaar moet de organisatie van het Klimaatfort definitieve vorm krijgen. 

Aan de rand van Utrecht-Noord ligt een bijzonder natuur- en recreatiegebied: Noorderpark Ruigenhoek. Het is niet alleen een prachtig wandel- en fietsgebied, maar ook een plek waar je volop kunt spelen, sporten en genieten. Je vindt er natuur, bos en polderlandschap, afgewisseld met robuuste forten en fijne horeca. Noorderpark Ruigenhoek is onderdeel van het UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies. 

Vraag of opmerking? Neem contact op via noorderparkruigenhoek@provincie-utrecht.nl

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring.

Sitemap