Het werelderfgoed Hollandse Waterlinies bestaat uit twee historische verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Sinds juli 2021 vormen zij één UNESCO werelderfgoed. De Hollandse Waterlinies beschermden het westen van ons land tegen de vijand door het tot kniehoogte onder water zetten van brede stroken land.
Het is UNESCO werelderfgoed vanwege de unieke combinatie van het slimme watermanagementsysteem met vele sluizen, kanalen en dijken, het open landschap en de militaire bouwwerken zoals de forten. In Noorderpark Ruigenhoek en de omgeving is de waterlinie goed terug te zien.
5x forten, 5x ontdekken
Aan de voorzijde van Fort Ruigenhoek ga je terug in de tijd als je door de herstelde loopgraaf struint. Het fortterrein zelf is alleen toegankelijk tijdens een rondleiding van Staatsbosbeheer. Luister naar verhalen over de geschiedenis en over de bijzondere planten en dieren die hier voorkomen.
Om de linie onder water te zetten waren inundatie-kanalen nodig. De Klopvaart is daar een voorbeeld van. Om dit kanaal te beschermen is in 1820 Fort de Gagel aangelegd. In dit fort is het tegenwoordig goed toeven in het restaurant met terras. Bij het interactieve informatiepunt kom je hier ook alles te weten over de Hollandse Waterlinies.
Langs de Klopvaart wandel of fiets je zo naar Fort aan de Klop. Dit fort ligt als een oase van rust langs de Vecht en heeft een brasserie met zonneterras. Rondom het gehucht Blauwkapel met kerkje uit de 15e eeuw werd in 1820 een gracht met wallen aangelegd. Zo ontstond Fort Blauwkapel als één van de grotere forten van de waterlinie. Op Fort Maarsseveen vind je een bomvrij hoofdgebouw en een oude fortwachterswoning. Doordeweeks kun je koffie/thee maken bij de doe-het-zelf-bar en in het weekend is er horeca.
videotranscriptie: Hollandse Waterlinies, Unesco werelderfgoed. Vanaf 1815 is in Nederland de Nieuwe Hollandse Waterlinie aangelegd, een militaire verdedigingslinie vanaf Muiden tot aan de Biesbosch. Vanaf 1880 werd de linie uitgebreid met de Stelling van Amsterdam. Samen verdedigden zij de Vesting Holland tegen de vijand uit het Oosten. Die werd tegengehouden door land onder water te zetten: te diep om er doorheen te waden, maar te ondiep om eroverheen te varen. Nergens ter wereld is dat systeem zo ver ontwikkeld als hier. Dat maakt het erfgoed internationaal uniek. Sinds 1996 staat de Stelling van Amsterdam op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Maar om het verhaal compleet te maken hoort de Nieuwe Hollandse Waterlinie daar bij. Daarom gaan beide waterlinies verder als één UNESCO werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies.
FEITEN EN CIJFERS
- 200 km van Edam tot de Biesbosch
- 1 tot 5 km breed
- 96 forten, 2 kastelen, 6 vestingen
- Ruim 1000 betonnen werken
- Ruim 100 waterwerken
- Gebouwd tussen 1815 en 1940
Kijk voor meer informatie over de waterlinies en activiteiten op www.hollandsewaterlinies.nl.