Overslaan en naar de inhoud gaan

Fort de Gagel

Beschermer van kanaal de Klopvaart in de oorlog

Tussen 1815 en 1940 konden gebieden tot kniehoogte onder water gezet worden om indringers tegen te houden. Dit werd gedaan met behulp van ‘inundatiekanalen’. Kanaal de Klopvaart is daar een voorbeeld van. Om dit kanaal te beschermen is in 1820 Fort de Gagel aangelegd. Een indrukwekkend bouwwerk aan de rand van wijk Overvecht, langs de noordelijke rondweg van Utrecht. 

Toekomst Fort de Gagel

In de toekomst is het ook mogelijk om binnen te kijken in Fort de Gagel. Er zijn namelijk plannen om er een horecagelegenheid van te maken. Je kunt er dan gezellig koffie drinken, lunchen of dineren, maar ook informatie krijgen over de Waterlinie, de Utrechtse forten en natuur. Houd deze website in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Tijd over?

Maak een wandeling of fiets nog even door Noorderpark Ruigenhoek. Via de parkeerplaats naast Speelbos Gagelbos heb je direct toegang tot het gebied. 

Entree van Fort de Gagel in Utrecht met een zwart metalen hek
Entree van Fort de Gagel

Het fort, opgetrokken uit bakstenen en overgroeid met planten
Maak een wandeling om Fort de Gagel heen

Drie kinderen klimmen uit een bunker bij Fort de Gagel
Neem een kijkje in een bunker

 

BEREIKBAARHEID

Op 2,5 minuut lopen van Fort de Gagel (schuin tegenover Gageldijk tussen nr. 104 en 106) is gratis parkeergelegenheid. Vanaf de parkeerplaats loop je direct Noorderpark Ruigenhoek en Speelbos Gagelbos in. 

CONTACT

Fort de Gagel
Gageldijk 165
3566 MJ Utrecht

 

Fort de Gagel

Noorderpark Ruigenhoek is het gebied tussen de Gageldijk, Burgemeester Huydecoperweg, Kooijdijk en Koningin Wilhelminaweg, ten noorden van de Utrechtse wijk Overvecht. Je kunt er sporten, spelen en genieten. Je vindt er prachtige natuur, forten, bunkers, polderlandschap, speelplekken voor kinderen en veel sportmogelijkheden. Het gebied maakt onderdeel uit van het Groene Hart en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland en UNESCO Werelderfgoed.

Vraag of opmerking? Neem contact op via noorderparkruigenhoek@provincie-utrecht.nl

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring.

Sitemap