Overslaan en naar de inhoud gaan

Rondje Ruigenhoek (8 km) | wandelen

Water, bos en Fort Ruigenhoek

Wil je het Gagelbos en recreatiegebied Ruigenhoek eens verkennen? Dan is Rondje Ruigenhoek daar de perfecte wandelroute voor. Vanaf de parkeerplaats wandel je langs mooie waterplassen met visstijgers richting Ruigenhoek. Neem gerust je hond mee, want op diverse plekken mogen ze lekker loslopen. Na bijna twee kilometer kom je aan bij Fort Ruigenhoek. Een indrukwekkend fort dat in 1869-1870 gebouwd is. De rest van de tocht wandel je heerlijk door de weilanden, langs boerderijen en langs het Gagelbos weer terug richting het startpunt.

Vele bunkers in het landschap

Kijk niet gek op als je tijdens de wandeling diverse bunkers tegenkomt. Dit zijn groepsschuilplaatsen van de Nieuwe Hollandse Waterlinie die gebruikt werden door soldaten om te schuilen voor de vijand. Wist je dat de waterlinies zijn ontworpen om het land tot kniehoogte onder water te zetten? Dit maakte het voor indringers lastiger om binnen te dringen. Ook moest het zicht rondom het fort vrij blijven om de vijand goed in de gaten te houden. Hierdoor is Noorderpark Ruigenhoek nu een prachtig open en groen recreatiegebied.

Bunkers in Noorderpark Ruigenhoek
Kom langs vele bunkers tijdens Rondje Ruigenhoek

Bekijk het indrukwekkende Fort Ruigenhoek
Bekijk het indrukwekkende Fort Ruigenhoek

Ontdek mooie paadjes en bijzondere plekken tijdens Rondje Ruigenhoek
Ontdek mooie paadjes en bijzondere plekken

START- EN EINDPUNT

Parkeerplaats ter hoogte van de Einthovendreef-Noord en de rotonde Koningin Wilhelminaweg (3737 BG Utrecht).

ROUTE (8 KM)

Volg de knooppunten: 21 – 41 – 42 – 43 – 44 – 48 – 47 – 46 – 45 – 38 – 39 – 41 – 21 
Of bekijk deze routeomschrijving.

Rondje Ruigenhoek (8 km) | wandelen

Noorderpark Ruigenhoek is het gebied tussen de Gageldijk, Burgemeester Huydecoperweg, Kooijdijk en Koningin Wilhelminaweg, ten noorden van de Utrechtse wijk Overvecht. Je kunt er sporten, spelen en genieten. Je vindt er prachtige natuur, forten, bunkers, polderlandschap, speelplekken voor kinderen en veel sportmogelijkheden. Het gebied maakt onderdeel uit van het Groene Hart en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland en UNESCO Werelderfgoed.