Natuurgebied

Noorderpark Ruigenhoek

Ontdek de grootste achtertuin van Utrecht. Het is niet alleen een prachtig wandel- en fietsgebied, maar ook een plek waar je volop kunt spelen, sporten en genieten.

Over Noorderpark Ruigenhoek

Noorderpark Ruigenhoek maakt deel uit van de landinrichting Noorderpark: een 5.900 hectare groot gebied voor recreatie en natuurontwikkeling tussen Hilversum en Utrecht.

Gagelbos en Gagelpolder

Het Gagelbos grenst aan de Utrechtse wijk Overvecht. Een brug over de rondweg verbindt de wijk met het bos. Hier vind je een speelbos, wandelroutes, picknickplekken en een losloopgebied voor honden. In de naastgelegen Gagelpolder is vooral ruimte voor natuur. In de schemer maak je kans op een ontmoeting met een ree.

Polder Ruigenhoek

In recreatiegebied Polder Ruigenhoek is volop ruimte voor sport en spel. Er zijn fiets-, ruiter- en wandelpaden, bruggen en vlonders, picknickplaatsen, bankjes en een grote parkeerplaats. In het groen van Ruigenhoek is meer dan 4 kilometer wandel- en struinpaden aangelegd. Je vindt er een losloopgebied voor honden en kunt er kanoën, net als in het aanpalende Gagelbos. Er is horeca en een dagcamping, een visvijver, oefengolfbaan, skatepark, pumptrack en voetbal- en basketveld. En voor kinderen een groot klimtoestel. In het noordelijke deel, tegen fort Ruigenhoek, ligt een natuurlijk waterpark. Polder Ruigenhoek is eigendom van Recreatieschap Stichtse Groenlanden maar wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Kijk voor informatie op recreatieschapstichtsegroenlanden.nl.

Wandelen in Polder Ruigenhoek

Hollandse Waterlinies

Fort Ruigenhoek, Fort de Gagel en verschillende groepsschuilplaatsen in Noorderpark Ruigenhoek maken deel uit van de Hollandse Waterlinies. Deze verdedigingslinies beschermden onder andere de stad Utrecht tegen vijandelijke aanvallen uit het oosten. De Hollandse Waterlinies bestaat uit 2 historische verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Sinds juli 2021 vormen zij één UNESCO werelderfgoed. De Hollandse Waterlinies beschermden het westen van ons land tegen de vijand, door het tot kniehoogte onder water zetten van brede stroken land. Het is UNESCO werelderfgoed vanwege de unieke combinatie van het slimme watermanagementsysteem met vele sluizen, kanalen en dijken, het open landschap en de militaire bouwwerken zoals de forten. In Noorderpark Ruigenhoek en de omgeving is de waterlinie goed terug te zien.

Fort Ruigenhoek

Fort Ruigenhoek, ook wel Fort op de Ruigenhoekse Dijk genoemd, ligt op een onbewoond eiland met monumentale bomen en heuvels. Het is tussen 1867 en 1870 gebouwd. Aan de voorzijde van het fort ga je terug in de tijd als je door de herstelde loopgraaf struint. Het fortterrein zelf is alleen toegankelijk tijdens een rondleiding van Staatsbosbeheer en tijdens Open Monumentendagen. Dan hoor je verhalen over de geschiedenis en over de planten en dieren die hier voorkomen. Op het fort zijn ook regelmatig festivals en activiteiten op gebied van podium- en beeldende kunst. Het fort ligt aan Ruigenhoeksedijk in Groenekan (tegenover nr 125).

Fort de Gagel

Om de linie onder water te zetten waren inundatie-kanalen nodig. De Klopvaart is daar een voorbeeld van. Om dit kanaal te beschermen is in 1820 Fort de Gagel aangelegd. In dit fort is het tegenwoordig goed toeven in het restaurant met terras. Bij het interactieve informatiepunt kom je alles te weten over de Hollandse Waterlinies.