Nieuwe Hollandse Waterlinie 

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer en bestaat uit zo’n vijftig forten en vijf vestingsteden: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem. Inmiddels is het een grote cultuur-historische belevenis.

 

Noorderpark-Ruigenhoek is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het landschap is dat goed terug te zien. Je hebt natuurlijk fort de Gagel en fort Ruigenhoek, maar ook meer dan twintig kazematten die door het hele gebied verspreid liggen. Het landschap waarin de forten liggen is leeg en weids. Dit is zo omdat er een vrij schootsveld moest zijn vanaf de forten. Ook moest het gebied snel onder water gezet kunnen worden. Hoe dat werkt zie je in de animatie hiernaast. 

Werelderfgoed

We willen deze bijzondere kenmerken van het gebied dan ook graag behouden. Daarom hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie in 2019 op de werelderfgoedlijst van UNESCO te staan. In het filmpje hiernaast wordt uitgelegd waarom dat belangrijk is. 

Meer weten over de Waterlinie?

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een nationaal project, veel groter dus dan alleen Noorderpark-Ruigenhoek en wordt aangestuurd door vier provincies.

Lees meer over de werking van de Waterlinie of bekijk de kaart met informatie over de forten. 

Noorderpark-Ruigenhoek wordt beheerd door gemeente De Bilt, gemeente Utrecht, Staatsbosbeheer, Recreatieschap Stichtse Groenlanden en provincie Utrecht

Privacyverklaring

  • Facebook - Black Circle