Overslaan en naar de inhoud gaan

Herontwikkeling en restauratie Fort de Gagel

Fort de Gagel, gelegen in Noorderpark-Ruigenhoek, wordt in 2021 door de Gemeente Utrecht herontwikkeld en gerestaureerd. Zo kan deze plek zich ontwikkelen tot een uitvalsbasis voor een bezoek aan het Noorderpark. Nu is het fort helemaal ontkleed en vind je graafmachines en betonmixers op het terrein, straks kun je hier een hapje eten of iets drinken, wandelen en fietsen in de omgeving over nieuw aangelegde paden. Lees hier meer over de werkzaamheden! 

Fort de Gagel met openstaande toegangspoorten

Wat houden de werkzaamheden in? 

Tijdens de restauratie worden het wachthuis en de kazerne van Fort de Gagel opgeknapt. Het gaat vooral om het herstellen van voegwerk en scheuren in de gevel, het verwijderen van roest en het schilderen van ramen en deuren. Hier komen straks vergaderzalen en bijeenkomstruimten. Ook komt er een nieuw restaurant in het fort, waarbij oude monumentale deel en nieuwbouw in elkaar over. Duurzaamheid speelt bij de renovatie een grote rol. Daarom krijgt de nieuwe aanbouw een klimaatinstallatie en komen er op het dak van het wachthuis - onzichtbaar vanaf de straat - 100m2 aan zonnepanelen. 

Wat is er al gedaan?

Voor de werkzaamheden van start gingen in augustus, zijn de machines overgevaren naar het forteiland. Vervolgens is de bovenste zandlaag van het fort afgegraven en apart gehouden. Hierin zitten allerlei zaden en sporen van planten die op het eiland groeien. Deze laag wordt later weer teruggebracht als bovenste grondlaag, waardoor de oorspronkelijke beplanting zoveel mogelijk intact blijft. Ook is er tijdelijk een dam aangelegd om tijdens de bouw op het forteiland te kunnen komen. Inmiddels is al het graafwerk klaar en ligt er een ontkleed fort.

Wat zit er nog aan te komen? 

De komende tijd ligt de nadruk op het maken van de fundering, de vloer van de begane grond van het fort en een aantal wanden. Tegelijkertijd starten de restauratiewerkzaamheden aan het voegwerk in de gevels, het schuren en schilderen van de luiken en ramen en het plaatsen van isolatieglas. Dankzij deze nieuwe ontwikkelingen kan dit prachtige militaire erfgoed straks weer door iedereen bewonderd worden!

Noorderpark Ruigenhoek is het gebied tussen de Gageldijk, Burgemeester Huydecoperweg, Kooijdijk en Koningin Wilhelminaweg, ten noorden van de Utrechtse wijk Overvecht. Je kunt er sporten, spelen en genieten. Je vindt er prachtige natuur, forten, bunkers, polderlandschap, speelplekken voor kinderen en veel sportmogelijkheden. Het gebied maakt onderdeel uit van het Groene Hart en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland en UNESCO Werelderfgoed.

Vraag of opmerking? Neem contact op via noorderparkruigenhoek@provincie-utrecht.nl

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring.

Sitemap