Overslaan en naar de inhoud gaan

Pas op de plaats voor fort Ruigenhoek

In 2020 is er achter de schermen hard gewerkt aan de plannen en voorbereidingen om fort Ruigenhoek een nieuwe toekomst te geven als klimaatfort. Met de verkregen subsidie van de provincie is een definitief bestek gemaakt voor het benodigde werk. Denk hierbij aan het geschikt maken van Wachtgebouw A als cursus- en ontvangstruimte, het aanleggen van verwarming, telecomnetwerk en aanpassingen in het toiletgebouw. Voor de bouwwerkzaamheden is vergunning aangevraagd.

Zo enthousiast als we met dit initiatief zijn gestart, zo zuur is het nu om te constateren dat het fort niet waterdicht is. Na de aanhoudende regenbuien zijn er op veel plekken lekkages ontstaan, die gerepareerd moeten worden. Een dergelijke klus is voor erfgoed als forten geen sinecure en brengt een aanzienlijk kostenplaatje met zich mee. Staatsbosbeheer bekijkt hoe hier zo snel als mogelijk een oplossing voor komt. De geplande aanbesteding is daarvoor aangehouden. Ook is er veel overleg geweest over hoe de organisatie van het Klimaatfort eruit moet zien om een duurzame exploitatie te kunnen garanderen. Staatsbosbeheer heeft hiervoor een stappenplan opgesteld dat echter meer tijd vraagt om te doorlopen.

Gesprekken voeren met potentiele (klimaat)partners die een cruciale rol spelen bij de invulling van het Klimaatfort zal in deze periode onverlet worden opgepakt. In het najaar moet de organisatie van het Klimaatfort definitieve vorm krijgen. 

Noorderpark Ruigenhoek is het gebied tussen de Gageldijk, Burgemeester Huydecoperweg, Kooijdijk en Koningin Wilhelminaweg, ten noorden van de Utrechtse wijk Overvecht. Je kunt er sporten, spelen en genieten. Je vindt er prachtige natuur, forten, bunkers, polderlandschap, speelplekken voor kinderen en veel sportmogelijkheden. Het gebied maakt onderdeel uit van het Groene Hart en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland en UNESCO Werelderfgoed.

Vraag of opmerking? Neem contact op via noorderparkruigenhoek@provincie-utrecht.nl