September 11, 2019

Please reload

Laatste nieuws

‘Historisch’ wandelen in Noorderpark-Ruigenhoek

Wie op woensdag 20 juni in het natuurgebied Noorderpark-Ruigenhoek was, kon daar zomaar twee soldaten uit 1939 tegen het lijf lopen. Die middag speelden in ‘de achtertuin van de stad Utrecht’ twee mensen in origineel kostuum een historische gebeurtenis uit 1939 na. Zij gingen terug naar het moment waarop de forten in het gebied dienst deden om Utrecht te beschermen tegen de vijand. Deze zogenaamde re-enactment stond in het teken van de opening van de nieuwe wandelroute ‘Rondje Ruigenhoek’. 

 

De nieuwe wandelroute is onderdeel van de ontwikkeling van het gebied Noorderpark-Ruigenhoek. provincie Utrecht, Recreatieschap Stichtse Groenlanden, gemeente De Bilt, gemeente Utrecht en Staatsbosbeheer werken met andere betrokkenen aan dit groengebied tussen Overvecht en Groenekan. Samen willen ze het gebied goed op de kaart zetten en laten aansluiten op de behoeften van mensen uit de regio. Vorig jaar is onderzocht hoe betrokkenen het park willen benutten. Tijdens discussieavonden dachten mensen mee over de toekomst van het gebied. Deze input is gebruikt bij het maken van het Toekomstperspectief Noorderpark-Ruigenhoek. Een van de wensen was meer wandelrondjes in het park.

 

Uniek Nederlands erfgoed 
Tijdens de opening onthulden gedeputeerde van provincie Utrecht Mariëtte Pennarts-Pouw, directeur van Recreatie Midden-Nederland Paul Kotvis, provinciehoofd Utrecht van Staatsbosbeheer Wout Neutel, wethouder van de gemeente Utrecht Anke Klein en wethouder van de gemeente De Bilt Madeleine Bakker een bord met de wandelroute. Pennarts-Pouw nodigt namens de initiatiefnemers iedereen uit het gebied te bezoeken en de historische wandeling te maken: “Deze plek heeft voor ieder wat wils. Naast water, bos en cultuur zijn er allerlei voorzieningen, zoals een speelbos, picknickplekken en fiets- en ruiterroutes. Als je de kersverse route wandelt, ontdek je bovendien uniek Nederlands erfgoed. De 7,5 km lange route gaat langs fort(eiland) Ruigenhoek en een aantal ‘bunkers’. Ze horen bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We mogen trots zijn op dit grootste rijksmonument. Niet voor niets is de Nieuwe Hollandse Waterlinie genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedlijst.” 

 

Meer wandelen, fietsen en varen 
De Utrechtse gemeenten en provincie Utrecht willen meer inwoners en bezoekers van Utrecht op de fiets, wandelend of varend van de provincie laten genieten. Daarom bestaat sinds 1 januari 2018 het Routebureau Utrecht, hét centrale aanspreekpunt voor alle organisaties, die zich bezig houden met recreatieve routes. Het Routebureau Utrecht heeft als doel de kwaliteit van de routes en routenetwerken te bewaken, thematische routes en routenetwerken te ontwikkelen en het gebruik van de routes te stimuleren. 

 

De wandelroute ‘Rondje Ruigenhoek’ volgt het wandelknooppuntennetwerk en is te downloaden via de app ‘AbelLife’. Met je mobiel in je hand ga je op pad en kom je onderweg van alles te weten over de bijzonderheden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bijvoorbeeld het verhaal van het sluisje aan de Kanonsdijk, de ‘kraan’ die het gebied onder water kon zetten. Wandelaars in Noorderpark-Ruigenhoek kunnen de route ook vinden op het informatiebord op de parkeerplaats en via recreatiemiddennederland.nl/galerij-wandelroutes.

 

Nieuwe Hollandse Waterlinie 
Het gebied Noorderpark-Ruigenhoek hoort bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit unieke oer-Hollandse verdedigingssysteem werd aangelegd tussen 1815 en 1940. De Linie loopt van Muiden tot de Biesbosch. Water was in deze militaire verdedigingslinie een onmisbare bondgenoot. Door het gebied met een laagje water van ongeveer veertig centimeter onder water te zetten, werd het land vrijwel onbegaanbaar voor mens, paard en voertuig. Het water was niet diep genoeg voor een boot. Daar waar het niet onder water kon worden gezet, werd de verdedigingslinie aangevuld met forten, kazematten en groepsschuilplaatsen. 

 

Europees Erfgoedjaar
In 2018 is er speciale aandacht voor het erfgoed. Om het belang van ons cultureel erfgoed én het behoud ervan te benadrukken, heeft de Europese Commissie 2018 uitgeroepen tot het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Gedurende dit themajaar vinden er allerlei activiteiten en evenementen plaats om zoveel mogelijk mensen, van alle leeftijden en achtergronden het Europees cultureel erfgoed te laten ontdekken en ervan te genieten. Elke maand staat er een nieuw thema centraal. In juni is het thema: verdedigingslinies.

 

 Foto's: Huisinga Fotografie


 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Noorderpark-Ruigenhoek wordt beheerd door gemeente De Bilt, gemeente Utrecht, Staatsbosbeheer, Recreatieschap Stichtse Groenlanden en provincie Utrecht

Privacyverklaring

  • Facebook - Black Circle