September 11, 2019

Please reload

Laatste nieuws

Bezoek een fort op Open Monumenten Dag op 8 september

Zaterdag 8 september zijn de forten in Noorderpark-Ruigenhoek, fort Ruigenhoek en fort De Gagel, een deel van de dag open tijdens Open Monumentenweekend. Beide forten zijn dat normaal gesproken niet. 

 

 

Fort Ruigenhoek

Ontdek op de zaterdag van Open Monumentendag Fort bij de Ruigenhoekse Dijk. Je mag deze dag zelf het fort verkennen, of mee op pad met de gids van Staatsbosbeheer. Hij vertelt je alles over de bijzondere natuur rond het fort en natuurlijk de geschiedenis. Fort Ruigenhoek is in de 19e eeuw gebouwd, als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De beplanting op het fort werd handig gebruikt als camouflage en als hindernis. Tegenwoordig leven er enkele bijzondere diersoorten op het fort, zoals dassen.

 

Fort de Gagel

Fort de Gagel werd tussen 1819 en 1821 aangelegd als aarden werk met een gracht er omheen. Halverwege de 19e eeuw werd aan de stadszijde een vierkant bomvrij wachthuis gebouwd van 1,5 m dik metselwerk. Omstreeks 1880 werd het fort nogmaals verbeterd met de bouw van onder andere de bomvrije kazerne en de remise. De kazerne wordt op dit moment bewoond door anti-kraakwachten. Eigenaar gemeente Utrecht wil het fort de komende jaren restaureren en een nieuwe bestemming geven. Hierover is in principe overeenkomst bereikt met een private exploitant. Bedoeling is dat het fort vooral een horeca-bestemming krijgt. Opening van het fort met zijn nieuwe bestemming wordt verwacht in 2020.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Noorderpark-Ruigenhoek wordt beheerd door gemeente De Bilt, gemeente Utrecht, Staatsbosbeheer, Recreatieschap Stichtse Groenlanden en provincie Utrecht

Privacyverklaring

  • Facebook - Black Circle