September 11, 2019

Please reload

Laatste nieuws

Nieuwe kleurrijke kinderroute naar het Gagelbos

Het was feest in het Gagelbos met de nieuwe kleurrijke kinderroute die de wijk Overvecht met het (speel)bos verbindt. Veel mensen hadden de stippen al gezien die richting de fietsbrug lopen en ook de fel gekleurde palen in het speelbos zijn niet onopgemerkt gebleven. Dit zijn de ingrediënten van de kinderroute die tot stand is gekomen in samenwerking met Staatsbosbeheer, Utrecht Natuurlijk en de Provincie Utrecht die op 25 augustus is gelanceerd. Het komende half jaar wordt nog hard gewerkt aan de route om deze nog leuker te maken voor kinderen.

 

Kinderroute

Een kinderroute voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar was al langer een wens, ook geuit in het Toekomstperspectief Noorderpark-Ruigenhoek dat afgelopen jaar is afgerond. Een route die stad en buiten verbindt, die uitdaagt tot spelen en naar buiten gaan en spelenderwijs aandacht heeft voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie waar het Gagelbos onderdeel van uitmaakt. De basis is er en het komende half jaar wordt nog hard gewerkt aan mooie aanvullingen die de route nog leuker maken voor kinderen. Volgend voorjaar is de officiële opening.

 

Toekomstperspectief Noorderpark-Ruigenhoek

‘Op verhaal komen in Waterliniegebied. Samen sporten, spelen en ontspannen binnen handbereik.’ Dat is het motto van het Toekomstperspectief Noorderpark-Ruigenhoek, waaraan bewoners, initiatiefnemers en provincie Utrecht, gemeenten De Bilt en Utrecht, Staatsbosbeheer en Recreatieschap Stichtse Groenlanden afgelopen jaar hebben gewerkt. Het Toekomstperspectief is bedoeld als inspiratiebron en kader voor initiatieven in het gebied. Kleine projecten en ideeën die passen bij het ontwikkelthema (en alle andere regels die er zijn) kunnen een plek krijgen in Noorderpark-Ruigenhoek. 

 

Nieuwe Hollandse Waterlinie

De kinderroute loopt door het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit unieke oer-Hollandse verdedigingssysteem werd aangelegd tussen 1815 en 1940. De Linie loopt van Muiden tot de Biesbosch. Water was in deze militaire verdedigingslinie een onmisbare bondgenoot. Door het gebied met een laagje water van ongeveer veertig centimeter onder water te zetten, werd het land vrijwel onbegaanbaar voor mens, paard en voertuig.  Het water was niet diep genoeg voor een boot. Daar waar het niet onder water kon worden gezet, werd de verdedigingslinie aangevuld met forten, kazematten en groepsschuilplaatsen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland en genomineerd om UNESCO Werelderfgoed te worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Noorderpark-Ruigenhoek wordt beheerd door gemeente De Bilt, gemeente Utrecht, Staatsbosbeheer, Recreatieschap Stichtse Groenlanden en provincie Utrecht

Privacyverklaring

  • Facebook - Black Circle