September 11, 2019

Please reload

Laatste nieuws

Nominatiedossier Nieuwe Hollandse Waterlinie naar UNESCO

 

28 januari was een spannende dag: het nominatiedossier van de Hollandse Waterlinies werd in Parijs aangeboden aan UNESCO. De Hollandse Waterlinies bestaan uit de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Noorderpark-Ruigenhoek is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingswerk dat het westen van Nederland moest beschermen tegen aanvallen van vijandelijke legers.

 

Op zijn vroegst in de zomer van 2020 hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie toegevoegd te worden als UNESCO Werelderfgoed. Het aanbieden van het nominatiedossier is een belangrijke stap in het proces. De Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 werelderfgoed, Nederland is nu druk bezig om die status uit te breiden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De Werelderfgoedstatus is belangrijk voor het behoud en de ontwikkeling van de forten en het toerisme. 

 

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Noorderpark-Ruigenhoek is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het landschap is dat goed terug te zien. Je hebt natuurlijk fort de Gagel en fort Ruigenhoek, maar ook meer dan twintig kazematten die door het hele gebied verspreid liggen. Het landschap waarin de forten liggen is leeg en weids. Dit is zo omdat er een vrij schootsveld moest zijn vanaf de forten. Ook moest het gebied snel onder water gezet kunnen worden. De Nieuwe Hollandse Waterlinie loopt van Pampus tot de Biesbosch.

 

Fort Ruigenhoek in de Telegraaf

De Telegraaf plaatste een mooie foto  van fort Ruigenhoek in de krant, naar aanleiding van het aanbieden van het nominatiedossier.

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Noorderpark-Ruigenhoek wordt beheerd door gemeente De Bilt, gemeente Utrecht, Staatsbosbeheer, Recreatieschap Stichtse Groenlanden en provincie Utrecht

Privacyverklaring

  • Facebook - Black Circle