Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen

Lees hier de antwoorden op veelgestelde vragen over Noorderpark Ruigenhoek.

Moet ik entree betalen voor het speelbos?
Nee, het hele terrein is gratis toegankelijk.

Is er parkeergelegenheid?
Er zijn twee parkeerplaatsen, een aan de gageldijk en een aan de Sint-Antoniedijk/Kanonsdijk. Zie de kaart voor de locaties.

Is er toiletgelegenheid in het park?
Er zijn geen toiletvoorzieningen in het park.

Mogen honden loslopen?
Honden mogen in een aantal delen van het park loslopen. In sommige delen moeten ze aan de lijn. Honden zijn niet welkom in het speelbos en gebieden met kwetsbare vegetatie. Waar uw hond welkom is, ziet u op de plattegrond

Mag ik een kinderfeestje houden in het Gagelbos/speelbos?
Zolang het een privé kinderfeestje voor eigen kinderen betreft is het prima, voor commercieel georganiseerde feestjes gelden andere voorwaarden, neemt u dan even contact op met de Boswachter van het gebied. Er zijn in het bos geen sanitaire of horecavoorzieningen, dus is het wel aan te raden zelf eten en drinken mee te nemen. Op verschillende plaatsen zijn picknicktafels, dus er is genoeg plaats voor een zelf gedekte tafel met meegenomen hapje en drankje. Hier kunt u ideeën voor activiteiten opdoen.

Waarom zijn er geen prullenbakken in het Gagelbos/Speelbos/bij de parkeerplaatsen/bij de picknicktafels?
Na jaren van gesloopte, eruit getrokken, opgeblazen en omgekeerde vuilnisbakken met de troep er alsnog naast heeft Staatsbosbeheer besloten alle vuilnisbakken te verwijderen en over te gaan op een wekelijkse ‘vuilronde’. Het klinkt krom en dat is het eigenlijk ook, maar helaas blijkt het op deze manier goedkoper en beter te onderhouden dan steeds weer vervangen van de vuilnisbakken. Daarnaast is Staatsbosbeheer van mening dat wat je mee een natuur gebied in neemt, je dat ook weer mee naar huis kunt nemen. Het idee is dat we met elkaar zorgdragen dat het gebied netjes blijft!  

Er ligt afval, bij wie kan ik dat melden?
We doen wekelijks een afvalronde. Als u signaleert dat er ergens veel afval ligt, vinden we het fijn als u dat even bij de boswachter meldt.

Mag ik barbecueën op het terrein?
Er zijn in het terrein diverse picknick tafels neergezet. Open vuur is te allen tijde verboden, maar een kleine barbecue die geen schroeiplekken veroorzaakt mag u gebruiken. Ook hier geldt: laat voor uw medegebruikers geen gebruikssporen of afval achter. Dus neem wat u het park in brengt ook netjes weer mee naar huis.

Mag ik zwemmen in het Noorderpark?
Noorderpark Ruigenhoek is een waterrijk gebied, maar niet geschikt en veilig om te zwemmen. Wil je toch zwemmen in de omgeving? Dit kan op zwemwaterlocatie De Kikker bij Fort Ruigenhoek.

Mag ik paardrijden in het terrein?
Paardrijden is alleen toegestaan op de ruiterpaden, een overzicht hiervan vindt u op de kaart.

Hoe kan ik overlast in Noorderpark-Ruigenhoek (en in het bijzonder op de parkeerterreinen) melden?
Onlangs is er overleg geweest met de politie en met Toezicht en handhaving van de gemeente over overlast op de parkeerterreinen van NoorderparkRuigenhoek. Het gaat dan bijvoorbeeld om geluidsoverlast vanuit geparkeerde auto’s, gevaarlijk verkeersgedrag en drugsgebruik en dealen. Politie en Boa’s zullen de komende tijd meer surveilleren.

We roepen bezoekers en omwonenden op om overlast te blijven melden. Zodat we de overlast zo goed mogelijk in kaart kunnen brengen en kunnen tegengaan.

Melden bij de politie:

  • Bel 112 als u een acute verdachte situatie ziet. Bel ook 112 als iets gevaarlijk is, als er levens op het spel staan, of als u een misdrijf (zoals een inbraak) ziet gebeuren. Kortom, als elke seconde telt. U vergroot hiermee de pakkans.
  • 0900 – 8844 bij overlast (bv geluidsoverlast, jongerenoverlast, drugsoverlast) of als u informatie heeft voor politie of contact wil met de wijkagent.

Melden bij de gemeente:

Via Slim Melden. Bijvoorbeeld bij overlast (bv geluidsoverlast, jongerenoverlast, drugsoverlast) of melden afval.

Aan de rand van Utrecht-Noord ligt een bijzonder natuur- en recreatiegebied: Noorderpark Ruigenhoek. Het is niet alleen een prachtig wandel- en fietsgebied, maar ook een plek waar je volop kunt spelen, sporten en genieten. Je vindt er natuur, bos en polderlandschap, afgewisseld met robuuste forten en fijne horeca. Noorderpark Ruigenhoek is onderdeel van het UNESCO werelderfgoed Hollandse Waterlinies. 

Vraag of opmerking? Neem contact op via noorderparkruigenhoek@provincie-utrecht.nl

Bekijk hier onze toegankelijkheidsverklaring.

Sitemap