Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe Hollandse Waterlinie

Een unieke historische verdedigingslinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer en bestaat uit zo’n vijftig forten en vijf vestingsteden: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem. Inmiddels is het een grote cultuur-historische belevenis.

Noorderpark Ruigenhoek is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het landschap is dat goed terug te zien. Je hebt natuurlijk Fort de Gagel en Fort Ruigenhoek, maar ook meer dan twintig kazematten die door het hele gebied verspreid liggen. Het landschap waarin de forten liggen is leeg en weids. Dit is zo omdat er een vrij schootsveld moest zijn vanaf de forten. Ook moest het gebied snel onder water gezet kunnen worden. Hoe dat werkt zie je in de animatie hieronder.  

Werelderfgoed sinds 2021

We willen deze bijzondere kenmerken van het gebied dan ook graag behouden. Daarom is de Nieuwe Hollandse Waterlinie in 2021 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het filmpje hieronder wordt uitgelegd waarom dat belangrijk is. 

MEER WETEN OVER DE WATERLINIE?

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een nationaal project, veel groter dus dan alleen Noorderpark Ruigenhoek en wordt aangestuurd door vier provincies.

Lees meer over de werking van de Waterlinie of bekijk de kaart met informatie over de forten. 

Noorderpark Ruigenhoek is het gebied tussen de Gageldijk, Burgemeester Huydecoperweg, Kooijdijk en Koningin Wilhelminaweg, ten noorden van de Utrechtse wijk Overvecht. Je kunt er sporten, spelen en genieten. Je vindt er prachtige natuur, forten, bunkers, polderlandschap, speelplekken voor kinderen en veel sportmogelijkheden. Het gebied maakt onderdeel uit van het Groene Hart en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland en UNESCO Werelderfgoed.